Pembuat pakaian dalam Caely laksana kerjasama di Indonesia

GEORGE TOWN: Caely Holdings Bhd yang tersenarai di Pasaran Utama, Bursa Malaysia berharap dapat merealisasikan usaha sama (JV) di Indonesia tahun ini untuk meningkatkan kapasiti pengeluarannya bagi menampung permintaan global yang semakin meningkat bagi pakaian dalam.

Ketua Pegawai Eksekutif, Gok Ching Hee berkata syarikat sedang memuktamadkan terma dan syarat perjanjian dengan bakal rakan kongsi JV tersebut, yang kemudian akan melabur untuk kilang di republik itu.

"Rakan kongsi JV kami akan melabur untuk kilang itu, yang mungkin siap pada Mei atau Jun tahun ini. Kami menyasar untuk menandatangani perjanjian JV pada akhir Mac," katanya.

Beliau berkata destinasi eksport utama Caely untuk produk pakaian dalam di bawah pengeluar barangan tulen (OEM) ketika ini ialah Jerman, Amerika Syarikat dan Kanada, namun, baru-baru ini pihaknya mula mendapat lebih banyak pertanyaan daripada syarikat di Turki, Perancis dan Australia.

Pertanyaan syarikat berkenaan sudah menggandakan kapasiti pengeluaran sedia ada Caely, yang mendorong keputusan syarikat untuk berkembang lagi, dengan kilang di Indonesia disasarkan untuk meningkatkan kapasiti sebanyak tiga kali ganda berbanding dengan kilang di Teluk Intan, Perak, katanya.

 

"Kami percaya jumlah pesanan yang besar yang kami terima baru-baru ini adalah disebabkan syarikat-syarikat berkenaan beralih daripada mendapatkan produk mereka dari China dan kami mendapat manfaat daripada perang perdagangan di arena antarabangsa," katanya.

Beliau berkata berdasarkan momentum tempahan yang semakin meningkat, pihaknya yakin akan dapat menggunakan kapasiti kilang di Indonesia.

Caely, ditubuhkan pada 1986 untuk membuat pakaian dalam wanita, memperuntukkan RM5 juta sebagai modal kerja pada Oktober 2021 untuk mempelbagaikan produk termasuk pengeluaran pelitup muka fabrik.

Beliau berkata syarikat juga akan menggunakan sebahagian daripada pelaburan tersebut untuk membuat pakaian sukan, pakaian tidur dan pakaian kanak-kanak tidak lama lagi.

"Kami telah menandatangani perjanjian pelesenan dengan Disney dan ini telah membuka banyak peluang kepada kami memandangkan kami boleh membuat pakaian jenama Disney," katanya.

Beliau berkata pihaknya telah merancang untuk akhirnya memindahkan pembuatan pakaian dalam ke Indonesia manakala kilang di Malaysia akan menumpukan pada pengeluaran pelitup muka dan pakaian lain. – Bernama

Harga minyak susut, nilai ringgit terjejas

KUALA LUMPUR: Nilai ringgit menyusut pada urus niaga pagi ini berbanding dolar AS berikutan kekurangan permintaan ekoran kejatuhan harga minyak mentah, kata seorang penganalisis.

Pada jam 9.02 pagi, mata wang tempatan didagangkan pada 4.1835/1875 berbanding dolar AS daripada penutup hari Jumaat pada 4.1805/1810.

 

 

Penganalisis itu berkata, pelabur menjauhkan diri daripada pasaran mata wang asing tempatan menjelang pengumuman Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku keempat 2021 Malaysia yang dijadualkan pada Jumaat.

"Mata wang tempatan dijangka diniagakan lebih rendah berikutan peningkatan ketara kes harian COVID-19 di negara ini," katanya kepada Bernama.

Pada Ahad, 10,089 kes dilaporkan menjadikan jumlah kumulatif jangkitan COVID-19 negara kepada 2,914,220.

 

Sementara itu, mata wang tempatan diniagakan kebanyakannya lebih tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama lain.

Ringgit menambah nilai berbanding yen Jepun pada 3.6299/6337 daripada penutupan Jumaat 3.6365/6372, meningkat berbanding pound British pada 5.6615/6669 daripada 5.6721/6728 dan lebih tinggi berbanding Euro pada 4.7909/7955 daripada 4.7929/7935 sebelum ini

Walau bagaimanapun, ia susut berbanding dolar Singapura pada 3.1097/1129 berbanding penutupan Jumaat 3.1096/1102.

-BERNAMA-

SHORT TRAINING BY TGC

Assalamualaikum & Selamat Petang khususnya buat para-para 'Usahawan dan ahli Busninessman' di luar sana!!!

.

Berita baik

Top Gun Consultancy kini telah membuat promosi besar-besaran bagi sesiapa yang join sesi  'Short Training' kami yang akan  membincangkan dan mengupas tips strategi bisnes dan perusahaan secara menyeluruh

.

 Kenapa penting dan perlu ada Strategic Planning dalam bisnes???

.

Nampak saja MUDAH, tetapi inilah langkah PERTAMA yang anda tak boleh abaikan. Tak ada lah nanti bisnes  anda ‘BERJALAN’ tanpa tujuan.

.

Trainer : Master Scifu Saifol Mualim (MSSM) ; (Pakar Business Consultant yang diiktiraf oleh HRDF)

.

 

  Rm 25 untuk 1 x sesi Short Training

ATAU

 Pakej Combo 5 x sesi Short Training ( RM 100 SAHAJA! )

.

.

.

HAAA NAK TAUU APA JAWAPAN UTK SEMUA PERSOALAN?? JOM JOIN SHORT TRAINING KAMI

.

Jika ada sebarang pertanyaan, boleh whatapp kami di :

DAFTAR SINI!!

#Emprenuer

#MSSM

#kitajagakita

#shorttraining